Omgeving en bezienswaardigheden

Direct in de buurt van de B&B vind je een 200 ha groot landschapspark. Hier kun je heerlijk wandelen en fietsen. In het park bevindt zich ook een reservaat van berggeiten, dam- en edelherten en andere kleine zoogdieren als vos, wezel en hermelijn. Tevens zijn er in dit reservaat eeuwenoude eiken te vinden en de bijzondere zwarte ooievaar. In het bos zijn fietsroutes en wandelpaden aangegeven.

Lekker ontspannen in de tuin en je laten verzorgen met eten en drinken kan natuurlijk ook in de B&B.

…….Lekker eten…….

Lekker eten begint natuurlijk in de B&B. Behalve het luxe ontbijt is er ook mogelijk om te lunchen of de avondmaaltijd te gebruiken. We inventariseren dit een dag van tevoren of bij het ontbijt. Bij goed weer eten we meestal buiten en gaat de BBQ aan.

Maar ook elders kun je je culinair laten verwennen. In de stad Lublin zijn in het centrum tientallen restaurants en andere eetgelegenheden. Ook in de hieronder vermelde te bezoeken locaties en vaak ook onderweg, vind je leuke eettentjes. Voor wat betreft de ervaringen van onszelf en anderen vind je in de B&B de nodige informatie, aanbevelingen of het advies het beter een stukje verder te proberen.

…….Actief ontspannen

De provincie Lubelskie is bij uitstek een gebied voor actieve ontspanning. Er liggen verschillende nationale parken direct in de omgeving, of iets verder weg, om te wandelen, te fietsen of voor Nordic Walking. Het fietsen kan zowel toerfietsen zijn als mountainbiken. Ook zijn er mogelijkheden om per paard tochten te maken, hiervoor moet je natuurlijk wel de juiste ervaring hebben.

Er lopen verschillende rivieren door Lubelskie en er zijn diverse kanotrajecten om af te leggen. In het nabijgelegen Nalenczów is een bedrijf dat ballonvaarten organiseert. Dit gebeurt in de vroege ochtend en in de late avond bij geschikt weer. Op enige afstand van de B&B liggen ook een aantal meren waar je een zeilboot kunt huren.

B&B Izabella is ook een mooie uitvalsbasis voor Geocaching in de provincie Lubelskie. Met kaart en gps ontdek je de schatten niet alleen in de stad Lublin, maar ook in de wijde omgeving van de B&B.

PLAATSEN TE BEZOEKEN

Kozlowski Paleis (14 km/14 min)

Het voormalig verblijf van het adellijke geslacht Zamoyski’s die een belangrijke invloed hebben gehad op de geschiedenis in deze regio en thans een museum met een zeer fraaie parktuin. Dit imposante landhuis was het decor voor de film “Chopin” en ligt op fietsafstand van de B&B. Een “must have been” voor ieder eerste B&B-bezoek.

Lublin (21 km/25 min)

Stad van cultuur en bezienswaardigheden. Niet over te slaan zijn het openluchtmuseum met een impressie van de ontwikkeling van de volksgeschiedenis in Lubelskie, de gotische Kathedraal en het kasteel in de stad met de gevangenentoren (nu ingericht als museum) en het voormalig concentratiekamp Majdanek.

In de historische binnenstad is altijd wel wat te doen. Er zijn regelmatig meerdaagse (jaar)markten of sportieve evenementen. Je kunt er heerlijk eten en drinken in een van de tientallen restaurantjes, maar ook shoppen in de hypermoderne winkelcentra.

Nałęczów (25 km/25 min)

Nałęczów is een kuuroord van hoogstaand niveau in Polen. Vele in Polen beroemde acteurs, zangers en politici zijn hier geweest om uit te rusten of om een geneeskundige behandeling te ondergaan. Alle hotels en behandelcentra liggen in een prachtig park waar je lekker kunt wandelen en wat eten. Voor de fietsliefhebbers is het ook een mooi doel voor een dagtocht.

Kazimierz Dolny (43 km/47 min)

Is een schilderrijk stadje met een historische betekenis voor Polen. Het is gelegen aan de Wisla en er woont menig rijke Poolse artiest, acteur en actrices. Bij Kazimierz beginnen ook veel bewegwijzerde wandel en Nordic Walking routes. Vanuit Kazimierz kun je met een pont de rivier oversteken. Bijzonder is om te vermelden dat dit een voormalige Nederlandse pont was die op de Rijn voer bij Arnhem. In het stadscentrum van Kazimierz Dolny zie je de bewegwijzering nog in het Nederlands.

 

Chełm (93 km/1:12)

In Chełm bevindt zich de Basiliek van de geboorte van de Maagd Maria. Deze kerk heeft sinds 1988 de status van Basilica Minor, een eretitel voor een kerk met een speciale historische betekenis voor het Rooms-Katholieke geloof. Daarnaast is zeer interessant de ondergrondse mijngang in de krijtgrond van Chełm. Door de eeuwen heen had het verschillende gebruiksdoelen. Door middel van de gidsen ontdek je de boeiende geschiedenis van deze ca. 1,5 km lange “grot”. Warm aankleden, het is vrijwel constant 9°.

 

Zamosc (111 km/1:32)

Deze stad is in de 2e helft van de 16 eeuw gesticht door Jan Zamoyski en heeft een veelbewogen geschiedenis. Eigenlijk is de stad één grote fortificatie. Om de geschiedenis te begrijpen moet je er zijn geweest. Zamosc staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

 

Zwierzyniec (Roztocze Nationaal Park) (121 km/1:51)

Dit is “the place to be” voor natuurliefhebbers, kunstschilders en fotografen. Wandelend, fietsend of per kajak is dit park het beste te bezichtigen. Je mag er sowieso met de auto niet in. Vertrek vroeg en geniet van een lange dag in de natuur. Het is de afstand en reistijd meer dan waard. Liefhebbers kunnen er ook overnachten in een van de vele pensions of hotels. Bij minimaal 7 aaneengesloten overnachtingen in de B&B betaalt u dan bij ons één nacht niet. Uw genieten is ons ook wat waard.

 

Warschau (158 km/2:15)

De hoofdstad van Polen. Een moderne metropool, maar ook met een unieke historische stadskern. Dit is een stad met musea en historische gebouwen waar naar onze mening één dag beleving geen recht doet aan de grote hoeveelheid bezienswaardigheden. Wij adviseren dan ook om minimaal 2 dagen in Warschau door te brengen. Wanneer je aaneengesloten 7 dagen of langer boekt in de B&B betaal je één overnachting niet. Ook kun je Warschau bezoeken aan het begin of einde van je verblijf.

 

Lviv (Oekraïne) (241 km /3:45)

Lviv, of Lwów zoals deze Poolse stad vroeger heette, is een stad vol met prachtige architectuur. Veel reizigers willen deze stad zien en beleven. Er zijn dagelijks busreizen naar Lviv, maar eigenlijk is het ook hier nodig om er minimaal twee dagen door te brengen. Je hebt geen visum nodig, het is even wat geregel, maar daar kunnen we bij helpen. Je kunt per bus of eigen auto naar Lviv, huurauto’s mogen niet de grens over.

 

Krakau (298 km/4:11)

Op een kleine 300 km afstand van de B&B ligt Krakau, een voormalige Poolse hoofdstad en een van de oudste Universiteitssteden van Polen. Het is een lange rit met de auto, dus we adviseren de trein vanuit Lublin naar Krakau. En de andere dag ’s avonds terug. Minimaal 2 dagen heb je nodig voor het bezoeken van het Paleis, het oude stadcentrum met de lakenhal en Wieliczka, de zoutmijnen. Wieliczka staat al sinds de eerste uitgave van 1978 op de Unesco werelderfgoedlijst. Een bijzonder gebouw is de Mariacka, de grote Katholieke kerk op het centrale marktplein in de stad. De kerk is van binnen nog imposanter dan van buiten. En bijna ieder Katholiek Pools meisje droomt ervan hier te kunnen trouwen. Wanneer je 7 dagen of meer hebt geboekt brengen we je maar 6 dagen in rekening bij een 2-daagse bezoek aan Krakau. Een plaats die we van harte aanbevelen.

 

 

Geocaching in Lubelskie

B&B Izabella is een uitstekende locatie als uitvalsbasis voor Geocaching. In de buurt zijn een aantal caches te vinden. Een groter aantal in de nabijgelegen stad Lublin, de provinciehoofdstad van Lubelskie. Er zijn ontdekkingen wandelend en fietsend te doen, zelfs enkele per kano. Kijk voor meer informatie op: www.geocaching.com. Ga je geochachen dan neem je bij ons gratis je lunchpakket mee.